Αφορμές για το παρακάτω κείμενο στάθηκαν ένα βιβλίο και ένα ενημερωτικό έντυπο. Και τα δύο εστίαζαν στους γονείς και στην σχέση τους με τα παιδιά τους. Εστίαζαν στον τρόπο που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους και μάλιστα σε μία κοινωνία «με μεγάλες οικονομικές ανισότητες» και σε μια «εξαρτησιογόνο εποχή που θέλει να πολλαπλασιάζει τις δυνατές συγκινήσεις και ενθαρρύνει την άμεση και έντονη απάντηση» σε κάθε ανάγκη και σε κάθε ερέθισμα. Σε μια εποχή λοιπόν που το μόνο που δεν μας μαθαίνει είναι να περιμένουμε. Μοιάζει σαν όλα να χρειάζεται να γίνονται εδώ και τώρα και λειτουργούν στην βάση του «πάρε-πέτα».
Πως μπορεί η οικογένεια να βοηθήσει στην πρόληψη των εξαρτήσεων;
Όσο και αν ακούγεται απλό, είναι όμως η βάση της νοοτροπίας της πρόληψης γενικότερα, αλλά και ειδικότερα της πρόληψης των εξαρτήσεων: Ο γονέας που «φροντίζει τον εαυτό του, τις δικές του ανάγκες και σχέσεις, την προσωπική του εξέλιξη, είναι πρότυπο και έμπνευση ζωής για το παιδί». Ο άνθρωπος μαθαίνει να φροντίζει και να σέβεται το σώμα και το μυαλό του, να ακούει τον εαυτό του και τους ανθρώπους γύρο του, να κάνει σχέδια για την ζωή του και να πράττει το καλύτερο δυνατό για να τα υλοποιεί μέσα, και, από το παράδειγμα των σημαντικών άλλων στην ζωή του. Βάζει έτσι δυνατά θεμέλια για να αγαπήσει τον εαυτό του, τους άλλους και το δώρο της ζωής και θα κάνει ότι μπορεί κάθε φορά για να κρατηθεί μακριά από εξαρτήσεις.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι κάποιος γονιός. Είναι ένας ρόλος που απαιτεί συναίσθημα, γνώση, ενέργεια, χιούμορ, υπομονή, κατανόηση, θετική διάθεση», αποδοχή, σεβασμό, ειλικρίνεια, μέτρο, αυτογνωσία, σταθερότητα και συνέπεια. Και όλα αυτά χτίζονται κάθε μέρα, με ανατροπές, με προσπάθεια και φροντίδα, με προσωπική εξέλιξη.
Έτσι λοιπόν:
Είναι βασικοί τρόποι για να συμβάλλουν στην «υγιή ανάπτυξη του παιδιού και να λειτουργήσουν προστατευτικά».
«Οι γονείς είναι αγγελιοφόροι μηνυμάτων για τα παιδιά τους. Η ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν την ζωή με θετικό τρόπο, η αποχή των ίδιων από την χρήση ουσιών, η διαχείριση δύσκολων καταστάσεων με λειτουργικό τρόπο, καθιστά τους ίδιους πολύ ισχυρά θετικά πρότυπα».
«Πώς να μην μεγαλώσετε τα παιδιά σας» Κρίτων Χριστιανόπουλος/Παιδοψυχίατρος, Εκδόσεις Δίον/2015
«Γονείς ας είμαστε προετοιμασμένοι» ΚΕΘΕΑ Τομέας Πρόληψης