Εάν αυτό ήταν έτσι, κάθε παιδί θα ήταν σε θέση να διαβάσει. Έτσι λοιπόν το να χαρίζουμε σε ένα δυσλεκτικό παιδί βιβλία περιμένοντας να τα διαβάσει είναι μάταιο. Όπως και το να ζητάμε σε αυτό το παιδί να διαβάσει δημόσια, π.χ. σε μια σχολική τάξη.
Και όπως μας αποκαλύπτει ένας δυσλεκτικός.. .«το να μάθεις να διαβάζεις όταν έχεις δυσλεξία είναι σαν να χτυπάς σε ένα τοίχο ξανά και ξανά. Χρειάζεται υποστήριξη για να παρακάμψουμε τον τοίχο και όχι να περάσουμε μέσα από αυτόν».
Θα μπορούσε να συγκριθεί με παιδική κακοποίηση το να αναγκάζουμε ένα παιδί να επιδεικνύει δημόσια την όποια ανικανότητά του ή να το εκθέτουμε στον ίδιο του τον εαυτό. Αν ένα παιδί χρειάζεται σεβασμό, ένα δυσλεκτικό παιδί τον χρειάζεται διπλά.
Τι μπορεί να κάνει ο γονέας
• Διαβάστε εσείς στο παιδί σας.
Διαβάστε με κάθε ευκαιρία. Μια από τις σπουδαιότερες στιγμές ανταλλαγής αγάπης ανάμεσα στα παιδιά μου και σ’ εμένα ήταν όταν τους διάβαζα. Συνεχίζαμε να το κάνουμε μέχρι και τις αρχές του γυμνασίου. Αν ξαναμεγάλωνα παιδί θα το έκανα με τον ίδιο τρόπο. Το συστήνω με πάθος. Για το δυσλεκτικό παιδί είναι δώρο ζωής. Έτσι θα απολαύσει τα βιβλία, χωρίς να βιώνει την οδύνη της αδυναμίας του να διαβάσει με τρόπο που το διάβασμα να είναι απολαυστικό και όχι βασανιστήριο. Ταυτόχρονα θα μπει στην μαγεία των βιβλίων, θα τα αγαπήσει και καθώς θα βελτιώνεται η αναγνωστική του ικανότητα, θα ξεκινήσει σιγά σιγά να διαβάζει. Μπορεί να μην γίνει λάτρης των βιβλίων αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στην δυσλεξία του.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει οτιδήποτε του κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Ακόμη και αν δεν είναι το ανάγνωσμα που εσείς θα επιλέγατε, ακόμη και αν υπάρχουν και πολύ καλύτερα αναγνώσματα, όμως το όφελος είναι διπλό. Δείχνετε στο παιδί τον σεβασμό σας και ταυτόχρονα το υποστηρίζετε στο να κερδίσει έδαφος στον καθημερινό του αγώνα με την δυσλεξία.
• Αγοράστε βιβλία σε ψηφιακή μορφή.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο συχνά η κόρη μου άκουγε CD με παραμύθια και πόσο βοηθούσαν την φαντασία της και τα αναπαριστούσε θεατρικά. Καθώς στο ακουστικό ερέθισμα απουσιάζει η εικόνα, το παιδί βοηθιέται να δημιουργήσει τις δικές του εικόνες. Για το δυσλεκτικό παιδί που η φαντασία μπορεί να είναι ήδη ζωηρή, ο τρόπος αυτός ανοίγει παράθυρα στην δημιουργικότητά του.
• Αν ένα βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, πηγαίνετε να δείτε μαζί την ταινία.
Λέγεται πολύ συχνά ότι η μεταφορά ενός βιβλίου στον κινηματογράφο υπολείπεται, ότι το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο και άλλα σχετικά που ενδεχομένως να είναι σωστά στις περισσότερες περιπτώσεις. Όμως για το δυσλεκτικό άτομο είναι ένας καλός τρόπος να προσεγγίσει κάτι που στην αρχική του μορφή το δυσκολεύει πάρα πολύ.
• Αν ένα βιβλίο έχει μεταφερθεί στο θέατρο πηγαίνετε να δείτε την παράσταση μαζί με το παιδί.
Dr Λίνα Πατσιούρα