Τα όρια είναι απαραίτητα για να κινηθούμε σε ένα χαοτικό κόσμο. Το παιδί θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί μέσα από τα όρια που θέτετε και θα μάθει να ικανοποιεί τις ανάγκες του μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Όμως τα όρια σας δεν θα πρέπει να μοιάζουν με κουρτίνες που το αεράκι τις παραμορφώνει, αλλά με καλοχτισμένους τοίχους που αντέχουν στους δυνατούς ανέμους.
ΟΙ ρουτίνες βοηθούν πολύ στην αυτοοργάνωση και στον αυτοέλεγχο, δεξιότητες πολύ σημαντικές για μια ζωή.
Ο καλό και αρκετός ύπνος είναι από τα σπουδαιότερα δώρα για κάθε άνθρωπο για την υγεία, την ευεξία και την πνευματική του ισορροπία. Πόσο μάλλον για ένα παιδί που αναπτύσσει τις εγκεφαλικές του λειτουργίες και δημιουργεί συνεχώς νέες εγκεφαλικές συνάψεις.
Το να μπορείς να περπατήσεις στα παπούτσια του άλλου σου δίνει την αίσθηση της ευτυχίας και είναι πολύ αποτελεσματικό αντίδοτο στην επιθετικότητα, στον εκφοβισμό, στην προκατάληψη και στον ρατσισμό. Και αυτό διδάσκεται. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα.
«Τέσσερεις αγκαλιές την ημέρα χρειάζονται για την επιβίωση, οκτώ για την συντήρηση και δώδεκα για την ανάπτυξη» Virginia Satir, οικογενειακή θεραπεύτρια.
Δεν παίζουμε με τα παιδιά μας όσο χρειάζεται. Είμαστε πιο αποκομμένοι, πιο απόμακροι. «Θύματα» και εμείς όλων των οθονών και των gadgets που μας κατακλύζουν. Όμως η δουλειά ενός παιδιού είναι να παίζει και για να συνδεθούμε με τα παιδιά μας πρέπει να παίζουμε μαζί τους.
Η κίνηση μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο, αλλά και οι αθλητικές δραστηριότητες βελτιώνουν τα πάντα: από την δημιουργικότητα μέχρι τις ακαδημαϊκές επιδόσεις αλλά και την συναισθηματική σταθερότητα.
8. Να τους αναθέτετε καθήκοντα
Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν κάποια απλά καθήκοντα στην ηλικία των 3 και 4 ετών έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση, είναι πιο υπεύθυνα και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος και την αναβολή της επιβράβευσης. Όλα είναι σημαντικές αρετές για μια ζωή.
9. Να περιορίσετε τον χρόνου μπροστά σε μια οθόνη
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται ερεθίσματα από τον εξωτερικό, πραγματικό κόσμο για να αναπτυχθεί. Όπως συμβαίνει χιλιάδες χρόνια τώρα. Τα ερεθίσματα αυτά δεν βρίσκονται στις οθόνες. Αν λοιπόν ένα παιδί περνά πολύ χρόνο μπροστά σε μία οθόνη και όχι πολύ χρόνο παίρνοντας ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο, τόσο η ανάπτυξή του καθυστερεί.
10. Να τους δώσετε εμπειρίες, όχι πράγματα
Τα παιδιά μας μεγαλώνοντας θυμούνται τα παιχνίδια στην παραλία, τα τραγούδια στην πίσω αυλή, τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια, το πικ-νικ στο δάσος, τις εκδρομές με τους φίλους, την κατασκήνωση, την πορεία στο βουνό. Αυτές είναι εμπειρίες που χαράζονται στον εγκέφαλο και τον καθορίζουν. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας: Ζωγραφίστε, κάντε παζλ, μαγειρέψτε, χαζέψτε τα αστέρια, πάτε στην θάλασσα, κάντε θέατρο. Αυτά θα θυμούνται εκείνα, αυτά θα θυμάστε κι εσείς! Αυτά δημιουργούν δεσμούς, όχι τα παιχνίδια και τα ρούχα που θα τους αγοράσετε.
11. Να ακολουθήσετε πιο αργούς ρυθμούς
Μειώστε τους καθημερινούς ρυθμούς όσο μπορείτε. Αφήστε λίγο χρόνο να χαζέψετε τα παιδιά σας όσο κάνουν κάτι. Χαρείτε τα όσο περισσότερο γίνεται.
12. Να τους διαβάζετε βιβλία
Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε κάτι άλλο με τα παιδιά σας, να τους διαβάζετε. Να τους διαβάζετε από την ώρα που θα γεννηθούν μέχρι όσο θέλουν. Θα μπορούσαμε να γράψουμε κατεβατά για την ωφέλεια τους διαβάσματος στα παιδιά και στους γονείς αλλά θα σταθώ μόνο σε αυτό “Aν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα να τους διαβάζετε παραμύθια και αν θέλετε να γίνουν πιο έξυπνα να τους διαβάζετε περισσότερα παραμύθια».
13. Να ακούτε πολύ μουσική μαζί τους
Για την μουσική δεν θα γράψω κάτι γιατί η μουσική μιλάει από μόνη της!