Οι Αμερικανοί καταναλώνουν περίπου 500 θερμίδες περισσότερες από αυτές που κατανάλωναν την δεκαετία του ’70, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. (USDA Economic Research Service, 2010). Στην ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι το 87% αυτών των επιπλέον θερμίδων προέρχονται από την κατανάλωση αλεύρων, ελαίων και λιπών, ζάχαρης και γενικότερα γλυκαντικών. Μόνο το 2% των παραπάνω θερμίδων προέρχεται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πως τρύπωσαν όλα αυτά τα λιπαρά, η ζάχαρη και τα υπόλοιπα στην διατροφή μας; Η απάντηση βρίσκεται στην χημεία, στην τεχνολογία και τέλος στην βιομηχανία τροφίμων. Μια βιομηχανία που η κερδοφορία της την κατατάσσει στις ψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας. Ο τρόπος επεξεργασίας των σιτηρών έχει ως αποτέλεσμα το ραφινάρισμά τους και άρα την απώλεια των ινών τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έλαια που και αυτά ραφινάρονται με ότι αυτό σημαίνει για την θρεπτική τους αξία. Επιπλέον οι ποσότητες του αλατιού που προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Αν σκεφτούμε ότι πάνω από το μισό της διατροφής στον αναπτυγμένο κόσμο προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, γίνεται κατανοητό και γιατί αυξήθηκαν οι θερμίδες αλλά και γιατί μειώθηκε η διατροφική αξία της τροφής μας.
Άμα ξαναθυμηθούμε πως λειτουργεί ο εγκέφαλός μας σε σχέση με την τροφή καταλαβαίνουμε καλύτερα ότι για να στείλει μήνυμα το στομάχι στον εγκέφαλο ότι είναι γεμάτο υπολογίζει τον όγκο της τροφής και όχι τις θερμίδες που περιέχουν. Οι επεξεργασμένες, λιπαρές, γλυκιές ή αλμυρές, τροφές περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από τις φυσικές τροφές, αν συγκρίνουμε τις ίδιες ποσότητες. Αποτέλεσμα: μέχρι να νοιώσει το στομάχι μας γεμάτο με επεξεργασμένες τροφές θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερες θερμίδες.
Γίγαντες
Ανά μερίδα | |||
Θερμίδες : | 320 | ||
Λίπη : | 8,45γρ | ||
Πρωτεΐνες : | 15,13γρ | ||
Υδατάνθρακες : | 46,53γρ |
Σοκολάτα
Ποσότητα ανά 100 g | ||||
Θερμίδες (kcal) 545 | ||||
Λιπίδιο 31 g | ||||
Κορεσμένα λιπαρά 19 g | ||||
Υδατάνθρακες 61 g | ||||
Ζάχαρη 48 g | ||||
Πρωτεΐνη 4,9 g |
|
|||
Αν φάμε μια μερίδα γίγαντες θα νιώσουμε χορτάτοι και για πολλή ώρα. Αν φάμε μια σοκολάτα πόσο φαγωμένοι θα νιώσουμε και για πόση ώρα;; Και θα έχουμε καταναλώσει και 225 θερμίδες παραπάνω. Εντυπωσιακό ε;;; Το στομάχι μας όμως, εκτός από τις θερμίδες, υπολογίζει και τα θρεπτικά συστατικά που έχουμε πάρει για να στείλει μήνυμα ότι χορτάσαμε. Οι επεξεργασμένες τροφές υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά. Άρα χρειάζεται να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και άρα θερμίδες, για να νιώσει το σώμα ότι πήρε αυτά που χρειάζεται.
Η ζημιά όμως δεν τελειώνει εδώ. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτού του τύπου η διατροφή προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα κάνοντας τα να αντιστέκονται στην ορμόνη λεπτίνη που είναι κυρίως υπεύθυνη για να ρυθμίζει την όρεξη, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το όριο στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει.
Και δεν έχουμε τελειώσει γιατί δεν αναφερθήκαμε καθόλου, ως τώρα, στον συναισθηματικό εγκέφαλο που μας δίνει το αίσθημα της ικανοποίησης μέσω της έκκρισης ντοπαμίνης. Τι έχει καταφέρει η σύγχρονη επιστήμη των τροφίμων; Έχει καταφέρει να μας παρέχει τρόφιμα με την υφή και την γεύση που διεγείρουν τον εγκέφαλο και μας ανταμείβει με πολύ περισσότερη ντοπαμίνη από αυτή που παίρνουμε από τα φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ευχαρίστηση που παίρνουμε ίσως είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είμαστε γενετικά έτοιμοι να διαχειριστούμε.
Χρειάζεται γνώση, εκπαίδευση, συνειδητότητα και αποφασιστικότητα για να μπορέσουμε να μειώσουμε την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφών που υπολείπονται σε θρεπτικά συστατικά και είναι γεμάτες με άχρηστες θερμίδες. Αν το κάνουμε όμως προσφέρουμε ένα δώρο ζωής στον οργανισμό μας!
https://michaelpollan.com/articles-archive/unhappy-meals/
Weight Management: Beyond Balancing Calories. Emory University, U.S.A.