της Λίνας Πατσιούρα
Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι βγάζει στην επιφάνεια ζητήματα που συνδέονται με την εμφάνιση, με το σώμα, με τα κιλά. Είναι μια καλή αφορμή να αναλογιστεί κάποιος ή κάποια πάνω στο θέμα και να μετατρέψει τους ευσεβείς του πόθους σε στόχους, τους στόχους σε αποφάσεις και τις αποφάσεις σε συμπεριφορές που σε συνδυασμό με τo κατάλληλο σχέδιο, θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα με διάρκεια και θα βάλουν τις βάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Καλό είναι λοιπόν να ασχοληθούμε με κάποια βασικά ερωτήματα και τις απαντήσεις σε αυτά:
Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε σχετικά με την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους μας;
Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που δυστυχώς υποθάλπεται από τον τρόπο ζωής και συνδέεται με μια τεράστια κερδοφορία, κυρίως της βιομηχανίας τροφίμων και διασκέδασης. Έτσι η αντιμετώπισή της δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση αφού για κάθε άνθρωπο που θέλει να αποκαταστήσει το βάρος και την υγεία του σε φυσιολογικά επίπεδα, υπάρχουν μια σειρά άλλων ανθρώπων που θα ζημιωθούν από αυτό. Επιπλέον το άτομο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπο με μια σειρά ατόμων που για δικούς τους συναισθηματικούς και πολιτισμικούς λόγους τον εμποδίζουν να αποκαταστήσει το βάρος και την υγεία του, όπως φίλοι, γιαγιάδες, μπαμπάδες, μαμάδες. Γι’ αυτό χρειάζεται αποφασιστικότητα, γνώση και υποστήριξη.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για να μπορέσει να υποστηρίξει μέσα του αλλά και στους γύρο του την απόφασή του:
Η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που συνδέεται με σειρά από πολύ σοβαρές παθήσεις όπως παθήσεις της καρδιάς, διαβήτης, υπέρταση, εγκεφαλικό, άπνοια, καρκίνος του παχέος εντέρου, οστεοαρθρίτιδα, κατάθλιψη. Είναι ταυτόχρονα όμως και μία ασθένεια που οι θάνατοι που προκαλεί μπορούν να προληφθούν αν μειωθεί το περιττό βάρος. Μάλιστα η ωφέλεια στην υγεία είναι φανερή ακόμη και με απώλεια του 10% του συνολικού βάρους. Επιπρόσθετα η επίτευξη αυτού του πρώτου στόχου δημιουργεί το πρώτο σταθερό πάτημα για την επίτευξη του επόμενου στόχου.
Γιατί παχαίνουμε;
Ο βασικός λόγος που παχαίνουμε είναι γιατί το είδος μας, όπως και όλα τα είδη, έχει ως μοναδικό στόχο την επιβίωση. Είμαστε προγραμματισμένοι να αποθηκεύουμε ενέργεια σε μορφή λίπους για να την καταναλώσουμε όταν δεν θα μπορούμε να λαμβάνουμε αρκετή τροφή για να επιβιώσουμε. Μόνο που στην σύγχρονη εποχή αυτό δεν συμβαίνει για πολλούς από εμάς. Το αποτέλεσμα είναι ολοφάνερο. Αν τρώμε αυτό που χρειαζόμαστε θα διατηρήσουμε το βάρος μας. Για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες. Χρειάζεται να γνωρίζουμε από πού παίρνουμε θερμίδες αλλά και κάτι ακόμη: Οι περισσότεροι από εμάς πέφτουμε έξω σε σχέση με το πόσες θερμίδες καταναλώνουμε. Πόσο έξω;; 30%. Δεν είναι και λίγο να νομίζω ότι έφαγα 30% λιγότερες θερμίδες από αυτές που έφαγα!!!!!!! Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: Δεν γνωρίζω πόσες πολλές θερμίδες μπορούν να περιέχονται σε κάτι πολύ «μικρό» όπως ένα μπισκότο και επίσης υπάρχει σημαντική παρανόηση για το τι είναι μια κανονική μερίδα φαγητού.
Από πού παίρνουμε θερμίδες;
Υδατάνθρακες: Περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, φρούτα, λαχανικά).
Πρωτεΐνες: Περιέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο (όσπρια, ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, άπαχο κρέας, προϊόντα σόγιας).
Λίπη: Περιέχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο (πλήρη γαλακτοκομικά, βούτυρο, έλαια και ξηροί καρποί).
Αλκοόλ: Περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο
Πώς να χάσουμε βάρος;
Λιγότερο φαγητό: Χρυσός κανόνας για να χάσει κάποιος βάρος είναι: Λιγότερο φαγητό και περισσότερη άσκηση. Πιο απλός κανόνας δεν υπάρχει. Δεν είναι όμως αναγκαστικά εύκολος στην εφαρμογή του. Για να τον κάνει τρόπο ζωής και φροντίδας εαυτού ο άνθρωπος χρειάζεται να πάει κόντρα σε μια σειρά από προσωπικές και κοινωνικές πρακτικές.
Φυσική δραστηριότητα: Η φυσική δραστηριότητα δεν είναι αναγκαστικά άσκηση οργανωμένη σε γυμναστήριο, αν και ωφελεί πολλαπλά εφόσον επιλεγεί η κατάλληλη για την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ατόμου. Μπορεί να είναι συστηματικό περπάτημα, μπορεί να είναι συμμετοχή σε έναν χορευτικό σύλλογο. Μπορεί να είναι συνδυασμός των παραπάνω.
Αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών: Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που καταφέρνουν να χάσουν τα κιλά που τους περισσεύουν. Αυτό όμως είναι ένας βραχυπρόθεσμος στόχος που δεν συνεπάγεται αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την σχέση με το φαγητό, την υγεία, την άσκηση, το αίσθημα της ικανοποίησης, την διαχείριση των συναισθημάτων, την κοινωνικότητα, την διασκέδαση. Χρειάζεται να αναλογίζεται ο άνθρωπος πάνω στα συναισθήματά του, στις σχέσεις του με τους άλλους, στην σχέση με τον εαυτό του. Χρειάζεται να βρει απόλαυση στο να τρώει λιγότερο και να είναι υγιής, ενεργητικός, δραστήριος. Χρειάζεται να «συγχωρεί» τον εαυτό του όταν τρώει παραπάνω γνωρίζοντας ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάποιες φορές. Αυτό τον προφυλάσσει από την απογοήτευση και την εγκατάλειψη της προσπάθειας.
Υποστήριξη: Σε κάθε απόπειρα του ατόμου να εστιάσει σε εντοπισμό επιζήμιων συμπεριφορών και υιοθέτηση ωφέλιμων, τα αποτελέσματα είναι γρηγορότερα, σταθερότερα και μετατρέπονται σε συνήθειες, όταν υπάρχει υποστήριξη και εποπτεία από κάποιον εκπαιδευμένο άνθρωπο.
Ας κάνουμε την φροντίδα εαυτού τρόπο ζωής!!